O, Kanāda

Vai tu zināji, ka:

1. Mēs dzeram krāna ūdeni. Visi. Vankūverā ir tīrākais krāna ūdens pasaulē (tā vismaz viņi apgalvo), šeit doma ir pavisam vienkārša - nost ar plastmasas pudelēm, ikdienā rosinot katram iedzīvotājam izmantot savu, atkal uzpildāmo pudelīti (līdzīgi kā kafijas/tējas termosi).

2. Autobusus apstādinām ar striķīti. Jaunākajos sabiedriskā autobusa modeļos ir parādījušās arī stop pogas līdzīgi, kā advancētajā Rīgā, bet lielākoties, lai apstādinātu autobusu ir jāparauj strīķītis/aukliņa, nu sauc kā gribi. Šī informācija var būt diezgan noderīga, ja brauc ar busu šeit pirmo reizi, lai nesanāk kā dažiem labiem no mums - netīši aizbraukt pāris pieturas tālāk tikai tāpēc, ka tev nav sajēgas, kā paziņot, ka nākamajā vēlies izkāpt :) (tas bija Edzim, ja)

3. Organic. Tas ir simtpunkti viens no biežāk izmantojamajiem vārdiem Vankūverā (pēc hokeja). Sak' nedod dies, ka kaut kas nav dabisks.... nekas, ka maksā trīs reizes dārgāk.

4. SUV. Nē tas nav lamu vārds vai īsziņu saīsinājums. Tas ir džips, jo redz ar "Jeep" šeit (Z-amerikā) saprot tikai marku.

5. Toilet? Hmm, njā tā līdz labierīcībām nevar tikt, jo atbildē var saņemt tikai izbrīnu. Pareizāk būtu "washrooms, bathroom, etc". Nekas, arī austrālieši nesaprot, kāpēc kanādieši nesaprot, kas ir toilet.

6. Neatbilstošs apģērbs. Šo jau rakstīju iepriekš, bet patiešām WTF - tie pusplikie cilvēki-survaiveri man ir nesaprotami.

7. Half past. Nē, nav nekāds puse pāri kaut kam, nesapratīs un pārvaicās "two thirty"?

8. Eh? Nezinu, šis gan ir mazliet lipīgs, bet katrā ziņā ar to kanādieši ir "slaveni" - Canadian, eh? Tāds īss, kompakts teikuma nobeigums, līdzīgi kā "y'know" vai mūsējais "ne?"

9. Mazāki izmēri. Par porcijām es tagad runāju, ja. Piemēram, kafija - McDonalds medium ir Tim Hortons L vai XL. Respektīvi kanādiešiem vēl ir realitātes sajūta un viņi neuzskata, ka bigger is better. Piekrītu. :) (un es joprojām par porcijām runāju)

10. Tim Hortons. Populārākā un visizplatītākā ķēde Kanādā, viņi tur dzer kafiju, ēd visas maltītes un nebeidz slavēt. Kafijai nav ne vainas un donuts mini izmēri ir dikti jauki - timbits. Tas ir virtuļa viducis, mazas virtuļu bumbiņas, kaloriju bumbas, bet gardas gan.

11. Zāle. Nezinu man nepatīk, smaka kaitina, bet te tas ir ik uz stūra, pussoli no tā, lai būtu legāla. Vudijs arī saņēma rājienu no mums par niekošanos ar to dzīvoklī un kopš tās reizes vairs nav redzēts :D Policija arī ar pietāti pret to izturās, piem. uz ielas skatos 2 policistes jauniešiem aizrādā par smēķēšanu publiskā vietā, uz ko jaunieši atbild "chill and have some too". Uz ko policistes atbilde bija: "I would if I could, but I'm working so put it down."

12. Monopola naudiņa. ASV bakši ir zaļi, bet kanādieši ir pacentušies ar krāsainām naudas zīmītēm, piedevām ar jaukiem zīmējumiem (hokejisti uz pieciniekiem) un lai būu vēl jautrāka dzīve ar naudiņu, tad monētu vieninieki ir loonies un divnieki ir toonies.

13. Kindersurprise. Šo rakstu tikai, lai salīdzinātu ar ASV, jo ir viena no lietām, ko iespējams amerikānis nopirks Kanādā, jo ASV Kindersurprise ir aizliegts - redz mazās detaļas bērni varot norīt.....zato ieroči viņiem ir legāli. Bang bang.

14. Ieejas maksa mājas ballītēs. Par to, ka alkohols šeit ir dārgāks un pieejams tikai speciālajos veikalos jau rakstīju, BET to, ka ierodoties uz mājas ballīti no tevis iekasēts ieejas maksu laikam nepieminēju. Manā uztverē ar tām ballītēm ir tā - kas rīko tas maksā, ja nevēlies tik daudz tērēties, tad neaicini tik daudz viesu vai ielūgumā norādi, ka ierašanās ar groziņiem. Taču šeit var gadīties saskarties ar norādi "Ladies - 15$, guys - 20$" nu vai tamlīdzīgi. Skatoties kādu aliņu namatēvs sapircis, eh?

15. Agri sāc, agri beidz. Tas attiecas uz baļļukiem, viņi sāk agri un viņi beidz agri - ap diviem, trijiem naktī ir miers un klusums. Te gan jāpiebilst, ka man šobrīd tas totāli apmierina, jo es vairāk novērtēju agru celšanos un laicīgu gulēt iešanu.

16. Daba. Tomēr gribēju vēlreiz uzsvērt šī ir Beautiful British Columbia un daba te ir elpu aizraujoša! Nevaru vien sagaidīt vasaras kempinga tūres dziļāk Kanādā.

17. Labais pagrieziens. Vienmēr atļauts, tas gan ir līdzīgi kā ASV un vēl dažās valstīs, bet tomēr tas tāds sīkums, bet patīkami. Pat pie sarkanā braucam pa labi. Oranžais Latvijā ir aizliedzošais pie signālu maiņas, šeit savukārt pie oranžā triekties ir okay. Nepārtrauktā līnija - mierīgi, šķērso, ja nevienam netraucē.

18. Kanata. Tas ir iezemiešu vārds, no kura arī izveidots valsts nosaukums Canada. Kanata nozīmē "ciems, ciemats".

7 Responses
  1. Une Says:

    Baigi labs :) Ai, es arī gribu uz Kanādu, kaut vai tikai uz divām nedēļām, gribu kalnus un ielejas gribu eh un gribu ah un virtuļus un aukliņ autobusus. Mmmmhhh.


  2. Vankūvera Says:

    Tad tik uz priekšu! Airtransat liekas, ka ir kārtējās izpārdošanas lidojumiem uz Kanādu un arī Airberlin ar aprīli atsāks reisus ;) Nemaz ne tik tālu un neiespējami!


  3. Unknown Says:

    Smieklīgi jūs kanādieši esat. :D


  4. Anonīms Says:

    Hehe, jaa, tieshi shitas mazaas lietinjas visinteresantaak lasiit! :)

    lidzhons (kraana uudeni nedzeru arii tur, kur saka, ka var :D)


  5. Vankūvera Says:

    Par to krāna ūdeni es ilgi lauzos, pirku pudelēs utt, bet patiesībā tiešām labs un nav ne vainas.


  6. Anonīms Says:

    jou, Dic, wazzzz up? :)
    es te ik pa laikam iemetu acis Tavā blogā, baigi patīk, kā Tu raksti... lasu un smaidu, un redzu visu ar Tavām acīm :)

    Es te šobrīd cītīgi rakstu savu maģistra darbu, pēc tam -vasarā, nu katrā gadījumā līdz septembrim- doma doties "trimdā". Un Kanāda tiek apsvērta kā viens no variantiem :) Nu vēl jau, protams, pa agru sākt kaut ko fīčot un plānot, bet tikai tā -vispārējai zināšanai- Tu tak mani tur tajā savā galā paciestu kādu laiciņu, līdz pati iekārtotos? :)
    Tu jau zini, es kārtīga kucīte - pati apmazgājos, pati izeju laukā, pati saķemmējos ;))

    bučas un turaties,
    Dāse


  7. Vankūvera Says:

    čau - tu man droši tik noziņo, kad plāno ierasties, es sarunāšu, ka Vudijs tevi paņems (uztvēri joku) savā istabā :)

    ja pavisam, pavisam nopietni, tad sure, viesistaba mums ir liela vietas visiem pietiks un vasarā jau neviens pa māju tāpat nedzīvo, ne?! :)


Ierakstīt komentāru